Als je gevoelig bent dan is je aandacht en energie meestal overal behalve bij jezelf. Dat gebeurt automatisch, zonder dat je je daarvan bewust bent. Van nature voel je zoveel van anderen aan dat je aandacht altijd op de ander, op je omgeving gericht is. Tel daarbij op dat je op een dieper niveau voelt en ervaart en met je gedachten meer zijwegen inslaat, waardoor je juist meer rust en tijd nodig hebt om alle prikkels te kunnen verwerken. Dan begrijp je waarom je – zonder dat je het doorhebt – snel emotioneel, makkelijk uit balans en aan het eind van een dag bekaf bent. Je loopt als het ware steeds leeg op de energie van anderen en alle prikkels uit je omgeving. Jezelf gronden is dan van levensbelang, ik leg je uit waarom.

Word je bewust van je onbewuste voelsprieten

De eerste stap naar verbetering is je bewust worden dat je de hele dag met je voelsprieten je omgeving aftast. Onbewust ben je altijd bezig geweest met ‘wat verwachten of verlangen anderen van mij?’ en ‘wat gebeurt er om mij heen?’. Vanuit je gevoeligheid heb je ook de neiging om altijd eerst voor anderen te willen zorgen. Wring je je in allerlei bochten om je aan te passen, om anderen te ‘pleasen’. En wil je dingen graag zo goed mogelijk doen, dus leg je de lat lekker hoog voor jezelf. Dit is de perfecte voedingsbodem voor een burn-out. Dan heb je het punt bereikt dat je continu zo overweldigd en overprikkeld bent dat je niet meer voelt en weet wie je bent of wat je zelf wilt. Je hebt alle alarmbellen van je lichaam genegeerd en wordt letterlijk uitgeschakeld.

Zover wil je het natuurlijk niet laten komen

Bewustwording is de eerste stap naar weer in balans komen. Als je je realiseert dat je zo wordt geleefd door de energie van anderen en je omgeving, dan wil je jezelf daar natuurlijk tegen beschermen. Dat is lal een stap vooruit, maar dit inzicht helpt je eigenlijk nog niet echt. Je blijft namelijk nog steeds gericht op de ander, op je omgeving, op wat die wil en verlangt. Je focus verplaatst zich naar jezelf beschermen door de energie van de anderen en je omgeving proberen buiten te sluiten. Dat kost je nog steeds bergen energie en zo ben je nog niet met je aandacht bij jezelf.

Verbind je weer met jezelf door een goede gronding

Hoe breng je je aandacht dan weer naar jezelf? Dat doe je door jezelf te gronden of te aarden. Dat houdt in dat je jouw energie goed in je lijf verankert, waardoor je je weer bewust wordt van je lichaam. Zo maak je weer verbinding met jezelf. Bovendien kun je door een goede gronding ook de overtollige energie kwijtraken van jezelf, of de energie die je via anderen hebt overgenomen. Die stroomt dan de aarde in. Goed gegrond of geaard zijn zorgt ervoor dat je de signalen van je lichaam beter doorkrijgt, minder ontvankelijk bent voor prikkels van buitenaf, je grenzen beter aanvoelt en minder snel moe bent.

Niet goed geaard, dan ben je uit balans

Wanneer je niet goed geaard of gegrond bent, dan zijn jouw lichaam en geest uit balans. Dan heb je de neiging om te veel vanuit je hoofd te leven, vanuit piekergedachten en belemmerende overtuigingen. En dan kan de zwaartekracht je lichaam wel als een magneet naar de aarde trekken, maar jouw hoofd zweeft als het ware en leidt een eigen leven. Helaas raken we makkelijk verstrikt in ons hoofd door een druk leven en alle informatie en prikkels uit de wereld om ons heen. En heb je geen idee dat de oplossing van jouw klachten juist ligt in het je weer verbinden met de rest van je lichaam en met de aarde.

Je voortaan afstemmen op wat goed is voor jou

Vanuit een goede gronding kun jij je weer afstemmen op wat goed is voor jou, op waar jij behoefte aan hebt. Op vragen als: Waar word ik blij van? Wat heb ik nu nodig? Wat wil ik eigenlijk? Zo stop je met het verspillen van je energie aan dingen die je eigenlijk niet wilt maar onbewust steeds aantrekt. Je leert aandacht schenken aan wat je wel wilt (waar word ik blij van?), in plaats van wat je niet wilt (wat wil mijn omgeving van mij?). Vanuit de wet van aantrekkingskracht geldt: wat je aandacht geeft groeit. Ben je dan egoïstisch? Nee integendeel, je bent juist van enorme waarde voor jezelf en anderen wanneer je leeft vanuit een goede verbinding met jezelf. Stop met leven naar andermans verwachtingen.

Goed gronden of aarden, hoe doe je dat?

Deze gratis meditatie helpt je!

Vul in en ontvang de downloadlink:

Naam*
Je ontvangt ook twee andere gratis meditaties die je helpen om je weer met jezelf te verbinden. Plus regelmatig inspiratie en updates over mijn diensten. Afmelden kan altijd en is heel eenvoudig.