Word jij regelmatig door jouw emoties overspoeld? Wist je dat zelfs de meest heftige emotie maar 90 seconden duurt? Dat is de tijd tussen het ontstaan en het verdwijnen van die emotie uit je lichaam. Daarna is het blijven hangen in de naweeën van een intense emotie een keuze. Helaas ervaar je dat meestal niet zo, omdat je je daar niet bewust van bent.

Je gaat tegen die vervelende emotie strijden, omdat deze aanhaakt bij een verhaal dat je jezelf al levenslang vertelt. Het verhaal van de pijn en het verdriet van ‘je niet gezien, niet gehoord, niet goed genoeg’-voelen, dat al in je kindertijd is ontstaan. Misschien ben jij je daarvan nog niet eens bewust. Doordat je tegen de emotie gaat strijden, blijf je veel langer in een negatieve stemming hangen dan nodig is.

Je hebt een emotie, maar je bent niet die emotie

Het is goed om je te realiseren dat je een emotie hebt, maar dat je die emotie niet bent. Wanneer je midden in een negatieve emotie zit, kan dit inzicht je al helpen. Je hebt een emotionele uitbarsting en dat is helemaal OK, maar je hoeft je er niet helemaal in vast te bijten of door onderuit te laten halen.

Kijk er gewoon naar zoals het is

Laat die heftige emotie er helemaal zijn. Erken de pijn, het verdriet, de woede en accepteer dat daar een reden voor is. Kijk er gewoon naar zoals het is. Zonder oordeel. Zonder het te willen veranderen. Zonder erin te zwelgen. Die aandacht zorgt ervoor dat het vervelende gevoel minder wordt, omdat je er niet meer tegen vecht en er geen energie meer in steekt.
Voel dan waar deze emotie in je lijf zit. Voel je een knoop in je maag, kramp in je buik of een dichtgeknepen keel? Adem naar die plek toe en daar doorheen. Zo kun je een heftige emotie loslaten zonder dat de stress ervan zich vastzet in jouw lijf.

Heftige emoties horen bij ervaringen uit ons verleden

Heftige emoties horen bij ervaringen uit ons verleden die we niet verwerkt hebben. Daardoor spelen ze steeds weer op. De gebeurtenis die nu bij jou de heftige emotie uitlokt, speelt natuurlijk nu in je leven. De manier hoe je daarop reageert heeft echter te maken met het verleden. En dat verleden kun je niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je reageert op dat verleden, hoe je ermee omgaat.

Heftige emoties verwerken, hoe begin je?

Deze gratis meditatie helpt je!

Vul in en ontvang de downloadlink:

Naam*
Je ontvangt ook twee andere gratis meditaties die je helpen om je weer met jezelf te verbinden. Plus regelmatig inspiratie en updates over mijn diensten. Afmelden kan altijd en is heel eenvoudig.